Pontyhorgász stratégiák – hol?

Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehet sok halat – lehetőleg pontyot – fogni. Ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül a horgásztársadalomban. Szeretek pontyra horgászni, de valljuk be, ez nem olyan egyszerű. Az évek folyamán megfigyeltem néhány dolgot. Az első összetevője a sikernek a “hol” a másik a “hogyan”, a harmadik pedig a “mikor”. ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hol érdemes keresni az uszonyosokat.


Hol horgásszunk pontyra?

Ha nem akarja az ember sokáig áztatni a zsinórt, akkor érdemes megkeresni a halakat. Szoktató etetéssel természetesen akárhová oda lehet húzni őket bizonyos idő alatt, de személy szerint nekem nincs belőle annyi, hogy ez járható út legyen. A pontyok alapvetően a szokásaik rabjai. Általában megvan a bevett útvonaluk, amelyet naponta végigjárnak táplálék után kutatva. Az egyik kedvenc vizemen egészen jól kitapasztaltam, hogy a tó egyik végébe nyáron tizenegy óra körül jelenik meg a pontycsapat. Ekkor sokat lehet fogni, egymás után jönnek a kapások.

Mi alapján keressük a pontyok útvonalát?

Halaink a medernek megfelelően úszkálnak a vízben, eloszlásuk korántsem egyenletes. A vízfelszín alatt ugyanúgy létezik domborzat, mint a szárazföldön. A ponytok ehhez a vízalatti tájhoz alkalmazkodnak. Az áramló víz általában ezekhez a tereptárgyakhoz sodorja az ehető táplálékot, ami lerakódik ezeken a helyeken. Másfelől ezek a tereptárgyak biztonságot is nyújtanak halainknak a ragadozók elől. Egy vízalatti tuskó, bedőlt fa, vagy törés remek haltartó hely lehet, érdemes ezért ezeket keresni.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.