A Fehérvárcsurgói víztározó

Hazánk egyik festői szépségű tava a Fehérvárcsurgói víztározó. A vízterületet 1971-ben hozták létre a termelőszövetkezet egykori káposztaföldjein. Területe legmagasabb feltöltöttség mellett 220 hektárnál is több, átlagmélysége 6-8 méter, de találkozhatun 10 méter feletti mélységekkel is a zsilip közelében. Ennyit a kötelező bemutatásról, lássuk, pecás szempontból mire számíthatunk.


A tározó messze földön híres a halállományáról. Bőven úszkálnak benne kapitális harcsák és pontyok, de akad szép süllő, csuka és keszeg is a vízben. A tó rendkívül tiszta, ami az azt tápláló Gaja patak ivóvíz tisztaságú vizének köszönhető. Ennek a vízminőségnek hála bőven tenyészik a nagyobb békéshalaknak táplálékául szolgáló vándorkagyló, mely lehetővé tette a csodálatos halpopuláció kifejlődését. Lássuk, mire érdemes horgászni?

A szürkeharcsa

Az első halfaj, melyet említenünk kell és amely egyértelműen a tározó uralkodó fajának tekinthető, a szürke, más néven lesőharcs. Hazánk legnagyobb méretűre növő édesvizi ragadozója híressé tette a tározón évek óra megrendezésre kerülő harcsafogó versenyt, mely olyan népszerű, hogy az utóbbi időben két külön időpontban kerül megrendezésre az indulók nagy száma miatt. Ezeken a versenyeken az összfogás az egy tonnát is meghaladja.

A ponty

A Fehérvárcsurgói tározó vizében tekintélyes mennyiségben úszkálnak a már említett kagylókon kapitálisra nőtt pontyok. Az eddig legnagyobb kifogott példány testömege elkerülte a 31 kilogrammot. A tó pontypopulációja messze földről vonzza az élményre vágyó horgászokat. Részükre külön területet került kialakításra a tó keleti, Fehérvárcsurgói oldalán.

A csuka, a süllő és a balin

A három ragadozó faj egyedei ugyancsak szép számmal találhatók a tóban, közülük legjelentősebb a süllőpopuláció. A ragadozókat főként csónakból fogják. Vállalkozó kedvű horgászok a partról is érhetnek el sikereket, bár dolguk nehezebb. Az így megszerzett zsákmánynak természetesen az értéke, a persztizse is nagyobb.

A keszeg, a bodorka és egyéb fehérhalak

A kiváló vízminőségnek köszönhetően jelentős fehérhalpopuláció fejlődött ki. A renszeresen megrendezett finomszerelékes horgászversenyek fő halait a különböző fajú keszegek alkotják, az összfogás az élmezőnyben gyakran meghaladja a 20 kilogrammot. Ez a halmennyiség a hat órás forduló alatt kerül egy-egy horgász szákjába. A halak a rendszeres telepítéseknek és a táplálékbőségnek köszönhetően kifejezetten nagy méretűre nőnek. A fél kilogrammos méret gyakorinak mondható, de a kisebb pontyokat meghazudtoló kilós dévérkeszegek megszákolása sem ritkaság.

Mire figyeljünk, ha itt horgászunk?

Először is a tó a gáthoz közeledve egyre mélyül. A gátnál az 5-6 méteres mélység egyáltalán nem ritkaság, ezért ide nedvesebbre kell keverni az etetőanyagot, ha azt akarjuk, hogy fenékre is érjen egyben, akár gombócról, akár kosárról van szó. A csónakkikötő környékén a víz 2-3 méteres, viszonylag sima medrű, akadóktól nem kell tartanunk. A tó túloldalán partvédő kövezés található, főként a gát környékén. Ez a kövezés vizsonylag mélyen benyúlik a tóba, ezért fenékre letett szerelék használatakor érdemes odafigyelni. A halak amúgy nagyon szeretnek a kövezés és a puhább meder találkozásánál tartózkodni. Ha megtaláljuk ezt a vonalat, szinte biztosak lehetünk a fogásban!
Amire még érdemes felkészülni, az a szél. A tározón a móri ároknak köszönhetően szinte folyamatos a légmozgás. Ez a horgászoknak folyamatos szelet, hullámzást jelent. Minden szereléket érdemesebb nehezebbre, erősebbre készíteni, hogy

A tavaszi pezsdüléstől a téli vermelésig bármely időszakban horgászható valamilyen halfaj. Télen a nagy vízmélység végett csak későn fagy be a tó, épp ezért a fagyok beálltával még sokáig horgászható marad. Rendszeresen horgászom a tározón, bátran mondhatom, megnyert magának a víz!

Hasznos linkek:

Wikipédia
Bojlistavak.hu a Fehérvárcsurgói tározóról
A Fehérvárcsurgói tározó horgászrendje
Rövidfilm a Fehérvárcsurgói tározóról

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.