Miért érdemes finomszerelékkel horgászni?

Biztos sok pecásban felmerül a kérdés, hogy mi a bánatért küzködnek a finomszerelékes horgászok vékony előkével, meg ilyen-olyan antennájú úszóval, pici horoggal. Sokkal egyszerűbb lenne etetőkosár és nagy horoggal meggfogni a halakat, mert amit így akaszt meg az ember, az ki is jön a partig. Nem igaz?

Igen ám, ha megakasztja! De a kapásig csak el kell jutni, ami a hagyományos fenekezős készségekkel nem is olyan egyszerű. Inkább nehéz. Pár hete voltam pecázni Fehérvárcsurgón. Kivételesen nem fújt a szél, illetve nem nagyon. Beraktam a ládát a sziklás parton a vízbe, megkevertem a teljesen átlagos kaját egy kis aromával és bedobtam a cájgot. Keszeget szerettem volna fogni, de ebből a szempontból a délelőtt teljes kudarccal végződött. Csak két tenyereset sikerült a partra varázsolnom. Rejtélyes okbóol kifolyólag összegyűltek a pontyok az etetésemen és elverték az összes dévért! Hiába próbálkoztam az etetéstől távolabb vékonyabb előkével. Nem tudtam mást fogni, csak másfeles-kettes bajszost, azok viszont csőstül jöttek. A három órás pecát 14 ponttyal zártam. És két keszeggel.

De ami a lényeg, a mellettem ülő spori egy potykát akasztott egész délelőtt, pedig ő is feederbottal horgászott. A forgóig majdnem ugyanolyan volt a szerelékünk a főzyinórt és etetőkosarat tekintve. A lényeg, ami miatt én sikeresebb voltam, az az előkében keresendő. Az övé rövid és vastag volt nagy mérteű húskampóval, az egyém hosszabb és vékonyabb 14-es mérteű horoggal.
A finom szerelék volt a siker titka, ez nem is lehet kétséges. Egy szó, mint száz, azért érdemes érzékeny cájggal horgászni – akár úszózásról, akár feederezésről beszélünk -, mert több kapása lesz az embernek, és többet is fog.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.