Erjesztett kukorica készítése

Az erjesztett, más néven büdös kukorica széles körben használt etetőanyag és csali. Főként a nyári időszakban sikeres, kifejezetten meleg vízben. Nemcsak pontyot, de amúrt, nagyobb dévérkeszeget is foghatunk vele. Napjainkban kifejezetten a reneszánszát éli az erjesztett csalival való horgászat. Több gyártó is felfedezte a benne rejlő potenciált és kínál erjesztett szemes terményt, etetőanyagokat egyaránt. Pár peca után kiderült, hogy az erjesztett kaja, főként a kukorica lepipált drága etetőanyagokat, pelleteket, bojlikat. Kis és nagypontyok, mint a cukrot, úgy ették! Elhatároztam, hogy utánna olvasok a dolognak.

Az erjesztés, vagy fermentáció során baktériumok és gombák bontanak fehérjéket és cukrokat alkotóelemeikre. A különböző baktériumtörzsek másképpen dolgoznak, leggyakrabban alkoholos, tejsavas, ecetes és vajsavas erjedéssel találkozhatunk. Az alkoholos erjedést gondolom nem kell bemutatni :),  inkább a tejsavas és a vajsavas erjedéssel érdemes foglalkoznunk a kukorica savanyításakor.

Tejsavas erjedés
Tejsavbontó baktériumok végzik cukrok bontásával. Így készül a savanyú káposzta, a joghurt és a kovászos uborka, de takarmányok tartósításához is ezt az eljárást használják. Ha olyan erjesztett kukoricát szeretnénk készíteni, aminek a zsagával nem ürítjük ki a tópartot, akkor nekünk is ez lesz a jó.

Vajsavas erjedés

Vajsavbontó baktériumok bontanak cukrokat, keményítőt, tejsavat és fehérjéket. Így készül a büdös kukorica, ami után hiába mos kezet az ember háromszor, akkor is rajta marad a szaga. Állítólag fogós, én csak egyszer csináltam, de nem szeretném még egyszer azt az élményt átélni. Tejsavasan erjesztett kukoricával lényegesen jobb volt horgászni és kapásból sem volt kevesebb, mint büdös kukoricával csalizva. Szerencsére ezek a baktérumok nagyon érzékenyek a savas közegre, ezért nem rohad meg a megfelelően (tejsavasan) erjesztett tengeri.

Hogyan erjesszünk?

Ha savanyú, tejsavas kukoricát vagy búzát (vagy bármilyen más szemes terményt) szeretnénk készíteni, oltóanyagra és sóra lesz szükségünk. A só meggátolja a vajsavas baktériumok elszaporodását, az oltóanyag pedig gondoskodik a megfelelő baktériumtörzsről. Fontos, hogy mossuk meg alaposan a terményt, mielőtt nekiállunk erjeszteni! Oltóanyagul érdemes élőflórás joghurtot, vagy kefírt használni. Kerüljük a jódozott sót, mert fertőtlenít. Rossz lenne idejekorán kiírtani a hasznos baktériumokat.

Szükséges hozzávalók

1 kg kukorica
1 mokkáskanál jódozatlan só
2 teáskanál kefír
forralt víz

A fermentáció menete

Forraljuk fel a vizet, mert fertőtlenítés szempontból az a biztos. A kukoricát is megfőzhetjük, én nem szoktam vesződni vele. Egy nagyobb (és tiszta) befőttes üvegbe öntsünk össze mindent, kissé keverjük fel és hagyjuk dolgozni a baktériumokat. Szobahőmérsékleten egy-két hét alatt tökéletesre erjed, melyet a hőfok erjedésével gyorsíthatunk. Érdemes lenyomni valamivel a kukoricát, ahogy a savanyű káposztát is szokás. Az erjedés a megfelelő savtartalom elérése után automatikusan megáll, ilyenkor érdemes hűvös helyre tenni. Ha vigyáztunk a tisztaságra, akkor a szennyeződésektől mentes savanyú kukorica sokáig eláll.

Mindenkinek sok szép fogást kívánok ezzel az egyszerű és nagyszerű csalival!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

10 gondolatok ezen: “Erjesztett kukorica készítése

  1. Hetvegi Horgasz

   Igen, először megfőzni, majd pedig erjeszteni érdemes, így puha lesz. Az erjesztéstől nem puhul tovább (nagyon), kivéve, ha teljesen száraz volt előtte. Akkor azért megszívja magát egy kicsit.

  2. Névtelen

   Köszi!
   Akkor majd úgy csinálom, hogy pénteken megmosom, beáztatom, szombaton felteszem a gázra, addig főzöm, amíg felforr, majd hagyom lehűlni (esetleg egy kis időre beburkolom konyharuhával), majd amikor kihűlt, akkor elteszem egy petpalackba. Hétvégéhez két hét múlva megyünk horgászni.
   Gyenes Tamás

 1. Névtelen

  a már kész kukoricát ugyan abban a lében kell tartani amiben erjedt? később nem lesz baja a folytonos nyitogatástól, mikor szedem ki az adagokat a pecához?
  ha napra teszem erjedni gyorsabban kész lesz?

  1. Hetvegi Horgasz

   Szia, igen, tarthatod az eredeti lében, egy idő után már nem erjed tovább a savas közeg miatt.
   A magasabb hőmérséklet gyorsítja az erjedést (43 fok az ideális), viszont a napfény baktériumölő, ezért fedd le valamivel az edényt. Ne hagyd, hogy túlmelegedjen, mert elpusztulnak benne a hasznos baktériumok.

 2. peti

  Helló!Èn búzát erjesztek itthon kb.3 hete!Gyomorforgató a szaga!Tudja valaki hogy belehet e vetni a halaknál?

  1. Laci

   Mindenképp jó, a cikkben is benne volt ez a verzió is, ez az amire azt írta hogy hiába mosol kezet, még napokig rajta marad a szaga a kezeden.

 3. Lovas Tibor

  Rengeteget kutattam a témában de eddig ez volt a leg profibb leírás.Aki ezeket a tanácsokat meg fogadja az bisztos sikeresen fogja használni.Igazán köszönöm minden pecás nevében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.