Horgonyöntés

A kész horgony.

Boldog horgászcsónak tulajdonos lettem, ezért ideje volt megismerkedni a Halyózási szabályzttal, mely tartlamazza a kötelező felszereléseket. Ezek a horgony (a csónak súlyának min. 5%-a), kötelek (10 m), evező, fenékvíz eltávolítására szolgáló eszköz, lámpa (tartalék izzóval és elemmel), mentőeszközök (legalább 1 + kiskorúaknak mindenképpen kötelező), névtábla. Ezek tehát kellenek. Majdnem mind meg is van, kivéve a horgonyt. Na az nincs. Kaptam ugyan a csónakhoz leszúrókarókat, de a három méteres vasakkal sokra nem mennék az öt-tíz méteres mélységnél. Utánna néztem, miket lehetne erre a célra használni. Kapható mindenféle horgony természetesen jó pénzért, én azonban nem szeretnék hagyományos formájút, mert a csurgói tó merdre sok helyen köves. Nem szeretném, ha a szerelékeim után a horgonyomat is ott marasztalná a kapzsi víz.

Úgy döntöttem, öntök egyet betonból!

Elég vastag a csavar, csak megtartja…

Az elhatározást tett követte, elautóztam kisvárosunk fő építőanyag boltjába, a Baumaxba. Vettem kötelet a horgonyhoz és kikötéshez (merthogy kötelező!), hobbybetont 25 kilós kiszerelésben (most komolyan, a betonozás kinek hobbi?!), két 20 centis, jó vastag szöget meg egy vödröt.
Rengeteget agyaltam rajta, hogy hogyan szereljek fület a horgonyra. Fúrjak bele valamit, vagy hajlíttassak kampót betonvasból, vagy… Szóval sok ötletem volt, de egyik sem tetszett igazán. Ezért döntöttem a szögnél. Az új vödör végülis nem kellett, találtam otthon egy repedt, öt literes kisvödröt, melyben valaha nápolyi lehetett. Ebbe bekevertem a betont, majd egy joghurtos edényen átböktem a szöget és belenyomtam a vödörben lévő betonba. Felülről megtámogattam pár kövel, hogy a beton felhajtóereje ne nyomja ki az edényt.
A vödör végülis öt liter körül van, úgyhogy a kész horgony súlyát összesen 12-13 kilóra saccolom. A csónak 90 kilogramm, az új horgony több, mint szabályos. Ha ez nem tartja helyén a csónakot, akkor már oilyan szél lehet, amiben nem kell erőltetni a horgászatot.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.