A 4 legnépszerűbb élő csali

Mindig is érdekelt, vajon melyik a leghatékonyabb csali? Azt hiszem, a horgászok között nem csak én vagyok így ezzel. Sokan keressük a csalik “Szent Grálját”, amivel sok hal fogható. Gyerekként még hisz is benne az ember, hogy megtalálhatja, de mire felnő, rájön, hogy nincs Jolly Joker. Ahogy Erdei Attila is mondta, nincsenek nagy titkok, csak ezer apró trükk.
Személy szerint szeretek élő csalival horgászni, mert a mozgalmas keszegezés, kárászozás és az egy-egy beugró ponty nagyszerű pecákat eredményez. Próbáltam már mindenféle élő csalit, most a legszélesebb körben használtakról szeretnék írni pár szót. Végeztem egy kis kutatást, vajon melyek a legnépszerűbb élő csalik.

4. helyezett – Tűzőszúnyog


A finom szerelékes versenyhorgászat sikercsalija. A keszegek egyszerűen megvesznek érte. Nem hiába, természetes táplálékuk is ez, ezért mágnesként vonzza őket, ha valahol nagyobb mennyiségben kerül a vízbe. Érzékeny csali, óvni kell a kiszáradástól. Etetőanyag közé nem szabad keverni, mert ma benne levő só megöli a szúnyoglárvákat. A kisebb méretű etetőszúnyogot közvetlenül a bedobás előtt szabad az etetőanyag keverékhez adni. Földel keverve könnyebb használni és tovább eltartható.

3. helyezett – Pinki

energofish.hu

A pinki apró, többnyire vörös vagy narancs színű. A zöld döglégy lárvája. Szeretek vele horgászni, mert a finnyásan kapó keszegek if felveszik, és sokkal jobban bírja, mint a tűzőszúnyog, vagy akár a csonti. Hátránya, hogy nagyobb horogra nehéz, de inkább lehetetlen feltűzni, csak vékonyabb húsú keszegező horgokkal használható jól.

2. helyezett – Giliszta

energofish.hu

Gyerekkoromban még nem lehetett mindenhol csontit vagy pinkit kapni, ezért a Deseda keszegeit többnyire félbe vágott gilisztával kergettük. Messze az egyik legnépszerűbb élő csali, keszeget, kárászt, de tavasszal vagy ősszel pontyot is foghatunk vele. Sőt, márciusban nem is szoktam mással próbálkozni. Szedhető a kertben, tenyészthető és megfelelő hőmérsékleten hónapokig is elvan a virágföldben, főleg ha dobunk rá egy kis krumplihéjat vagy salátalevelet.

1. helyezett – Csonti


energofish.hu

A dongólégy lárváját valószínűleg egyetlen horgásznak sem kell bemutatni. Napjaink legnépszerűbb, széles körben használt élő csalija. Színezett (narancssárga, vörös) formában is megvásárolható. Napokig, hűtőben akár egy hétig is használható marad, a horgon jól tart. A halak figyelmét folytonos mozgásával hívja fel magára. Etetőanyagba is keverhető, nem pusztul el, mint a szúnyog. Említést érdemel továbbá a csontibáb, melynek elkészítése nem kevés türelmet követel, de fogóssága vitathatatlan. Sok szép keszeget, kárászt köszönhetek neki. Egy szem sárga kukorica mellé tűzött két szem piros-sárga csonti vagy báb segítségével gyönyörű pontyokat is foghatunk.

energofish.hu

Minden víznek, halnak, évszaknak és időjárásnak megvan a maga favorit csalija, amit a jó helyen és időben felkínálva sok halat foghatunk. Máskor ezek a csalik sem működnek. Ilyenkor kell gondolkodni és megfejteni a vizet, megfejteni a halakat és megkeresni az aznapi sikercsalit. Ez az élő csalikra éppúgy igaz. Van ahol a csonti, van ahol a szúnyog lesz a nyerő.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.