Az 5 legnépszerűbb békéshal

Végeztem egy kis kutatást a hazai békéshalakkal kapcsolatban. Kiváncsi voltam, melyek a legnépszerűbb békés halak. Segítségül hívtam a Google különböző eszközeit, hogy megállapítsam, melyik halfajra hány keresés történik egy-egy hónapban. Íme az eredmény.

energofish.hu

1. Ponty

Azt hiszem, ez kevesekben okozott meglepetést. Hazánk horgászvizeinek első számú hala a ponty. A horgászok 80%-át szerintem csak ez érdekli, a keresésekből legalábbis ez derül ki. Rajongunk a pontyért, egy-egy nagyobb példány köré pedig már külön kultusz épül. A fehérvárcsurgó tározóban például ott úszkál Max a maga 30+ kilójával. Szerintem az, aki fogott már 10 kilogrammnál nagyobb pontyot, mergérti és átérzi ezt a rajongást.

energofish.hu

2. Kárász

Ő a személyes kedvencem, a horgásztavak nem is tudom milye. Elpusztíthatatlan, igénytelen és jól fogható. Mindenhol szaporodik, mindenhol megél. Szép de robosztus testarányokkal rendelkező hal. Arany színben igazán pompázatos látvány. Érdemes észben tartani, hogy Magyarországon csak az aranykárász őshonos, az ezüstkárász inváziós halnak számít.

3. Keszeg

Számos alfaja van, gondoljunk csaka dévérre, karika- és bagolykeszgre vagy a vöröszárnyúra. Aki gyerekkorában horgászni kezd, az spiccbottal fog keszeget. Ha nem így lett volna, gyorsan tessék bepótolni, mert igazi élmény a keszegezés. Tegyük még hozzá, hogy a legtöb horgászversenyen messze a legnagyobb súlyban fogott halfajta.

 

energofish.hu

 

energofish.hu

4. Sneci

wikipedia.org

A sneci tulajdonképpen nem mindenhol jelöl konkrét halfajt. Magyarország egyes területein inkább az apróhalak gyűjtőneve, mely magába foglalja a kis bodorkákat, széhajtó küszt és apró termetű keszegeket (tulajdonképpen csalihalakat). De maradjunk a szaknyelvnél, a sneci tulajdonképpen a széhajtó küsz becsületes népies neve. Döbbenet, de valójában a pontyfélék családjába tartozik.

 5. Compó

Más néven doktorhal. Gyönyörű zöld pikkelyes testű és piros szemű uszonyos horgásztavaing ritka, különleges lakója. A néphit szerint  a compó testével hoizzá dörgölőzik a sérült halakhoz, hogy nyálkájával gyógyítsa sebeiket. Hivatalosan ez ugyan nem nyert bizonyítást, de a gondos tógazda tudja, hogy ha compót telepít, akkor bizonyos betegségek és élősködők eltűnnek a vízből.

Nektek melyik a kedvencetek?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Egy gondolat ezen: “Az 5 legnépszerűbb békéshal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.