Mi kell a kezdő matchbotos cuccba?

A matchbotos horgászatot sokan a versenyzéssel azonosítják. Valóban, ha úszós versenyeken a halak rakós bottal meghorgászható távnál messzebb találhatóak, a horgászok matchbotért nyúlnak. Ettől függetlenül a hétköznapokban is lehetünk rendkívül sikeresek ebben a műfajban. Rengeteg halfaj fogható matchbottal, mégis talán a keszegek horgászata kecsegtet egy kezdőt a legtöbb sikerrel. Nézzük, mire lesz szükségünk hozzá!


A matchbot

Egy egyszerű matchbot arra való, hogy 5-15 gramm közti úszókat dobáljunk vele, mert lágyságának és rugalmasságának köszönhetően bedobáskor úgy lövi ki a kis súlyokat, mint egy parittya. Ezek a karcsú pálcák legtöbbször 390 centiméter hosszban kaphatóak, ami az arany középutat jelképzi. Aki kezdő, ezt válassza, nem lehet nagyon mellényúlni. Távolabbi dobásokhoz persze jobbak a 420 – 480 centis botok, de ezekhez a pálcákhoz gyakorlat is kell.

A matchorsó

Gyártanak kifejezetten úszós horgászathoz tervezett, csodaharcifékes méregdrága kurblikat, amikkel valóban élmény minden hal megfogása. Személy szerint én a pergető orsókat preferálom, mert strapabíróak és elsőfékesek. Az elsőfék nagyon fontos! Segítségével sokkal finomabban állítható a fékerő, ami vékony főzsinórnál komoly előny, ha minden halat szeretnénk megfogni. Meg jobban és tovább bírja.

Az úszó

No igen, ez a szerelék lelke. Úszóból rengetegféle van. Mind más és más körülményekhez lett kifejlesztve. A matchbotos horgászathoz leggyakrabban a wagglerúszókat kapcsolják, mert ezzel a legköbbyebb a tavi horgászat akár nagyobb távolságban. Ugyanakkor matchbottal lehet folyón úsztatni, melyhez az áramlásnak megfelelő úszót kell választani. Egy szó mint száz, nézzük meg a vizet és aszerint válasszunk.

Ólmok

Az ólom egyszerű választásnak tűnik, de nem az. Az ólmozás nagyon nagy mértékben befolyásolja a horgászatot, a csali süllyedését – ezáltal a vízalatti viselkedését. Ez egyáltalán nem elhanyagolható szempot. Nagymértékben függ tőle, hogy a halak nyugodtan felveszik a csalit, vagy gyanakvóan nézegetik süllyedés közben. A második esetben szoktuk azt mondani, hogy “nem eszik a hal”.

Zsinór

Legjobb a süllyedő zsinór, mert azt nem bántja a szél (annyira). Érdemes jó minőségűt és nem túl vastagot választani. Azért ne is legyen túl vékony. Szerintem a 0.18-0.20-as méret általánosan jól használható. Ennél vékonyabbak nekem sokszor szakadtak, aztán néztem, hogy úszik az úszó a tó békésen hullámzó vizén ringatózva. Hozzá kell tenni, hogy a gyakorlott kéz itt is sokat segít, de az nekem nincs.

Több információval hirtelen senkit sem szeretnék elárasztani, ezért az apróságokat meghagyom a következő bejegyzésre. Tartsatok velem akkor is!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.