Ízletes halfasírt keszegből

Horgászként  a családi konyhába is szeretném belopni a halételeket. Egészségesek, finomak és a közhiedelemmel ellentétben könnyen elkészíthetőek. Hozzájárul mindehez, hogy pontosan tudható, honnan származik az alapanyag, mivel én fogtam olyan vízből, amit ismerek. Magyarország híres a halászléről és a sült keszegről, hogy a balatoni hekket ne  is említsük. Személyesen szerettem volna utánna járni, vajon más, ízletes ételek is készíthetőek-e a mindennapi horgászok által fogott halakból. Egy olyan receptet fogok most bemutatni, mely hazánk egyik legkönnyebben fogható halából, keszegből készül.

A halfasírt tulajdonképpen egyszerű fasírt, melyben a húst hal helyettesíti. Mindenképp érdemes megismerni ezt az egyszerűen elkészíthető, rendkívül egészséges és finom ételt. Bátran ajánlható azoknak, akik irtóznak a szálkáktól és az állóvízi halakra olykor jellemző pocsolyaíztől. Következzék a kommentárral ellátott képriport arról, hogyan érdemes megfőzni ezt az ételt, ha a hétvégi horgászat után csak keszegek vannak a haltartóban.

Összetevők:

50 dkg keszeg megpucolva, lepikkelyezve
2 db tojás
1 db vöröshagyma
1 db zsemle
2 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint

  • A megtisztított halat irdaljuk be, hogy átvágjuk az apró Y szálkákat. Ehhez a bevágásokat egymástól négy-öt miliméterre kell megejteni végig a gerinc mentén. Ha a bordacsontokat használjuk vezetőnek, nem tévedhetünk! egészen a gerincig vágjuk be a halhúst.
  • A beirdalt halat óvatos sózást követően helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 20 percen át. Ennyi idő elég, hogy a hal megfelelően átsüljön, az apróbb szálkák pedig egészen eltűnjenek. Fontos, hogy a tepsit alufóljával fedjük, hogy a hal inkább párolódjon, mintsem piruljon.
  • Amíg a hal sül, elkészíthetjük a köretet, mely jelen esetben főtt rizs csíkokra vágott párolt répával.
  • A halfasírthoz szükségünk lesz egy fej megpárolt vöröshagymára és két gerezd fokhagymára. Nem érdemes nagyon apróra vágni, mert a halhússal együtt később le fogjuk darálni. A fő, hogy az erős hagyma ízt elvegyük a dinszteléssel.
  • Ezt követően a megpárolódott halhúst óvatosan húzzuk le a gerincről és a bordákról. Látható, hogy alig marad az Y szálkákból.
  • Ideje hozzáadni a tojást, petrezselymet, sót, borsot és más fűszereket ízlés szerint. A megpárolt hagymával együtt tegyük konyhai aprítóba. Addig aprítsuk, míg egészen homogénné nem válik. A beáztatott és kinyomkodott zsemlét ekkor adhatjuk az elkészített masszához. Zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túlságosan hígnak bizonyulna a keverék.
  • A kész masszából pogácsákat formázva kisüthetjük olajban és tepsiben egyaránt. Személy szerint jobb szeretem sütőben sütni. Amíg aranybarnára pirul (kb. 20 perc), van időm kitalálni, hogy hol és mire fogok legközelebb horgászni. Tartsatok akkor is velem!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.