Házibarkács feederkosár

     A Fehérvárcsurgói tározón horgászva sok nehézséggel szembesültem az évek folyamán. Az időjárás szélsőségesen szeles, a vízterület pedig nagy, ezért csak folyamatos etetéssel és pontos, precíz horgászattal lehet halat fogni. Ráadásként 40-50 méternél messzebbről jönnek az igazán szép halak a keszegeket is beleértve. Tavasszal elkezdtem törni a fejem, hogyan tudnék a mostoha körülmények ellenére eredményesen horgászni. Biztosan találhattam volna más tavat, ahol kényelmesen lehet pecázni, de a tó festői szépsége egyszerűen magával ragadott. Nincs mit tenni, ki kellett tallálni valamit.

A kereskedelemben kapható hagyományos feederkosarak nem teljesen feleltek meg a célra.

A jól dobható gubancgátlócsöves kosarak a sok élő anyagot nem tartják meg megfelelően. A hagyományos drótkosarak – amelyeken az ólom oldat van rögzítve – nem repülnek elég pontosan. Ráadásként a mély víz miatt sokáig süllyedő kosárból korán oldódik ki az etetőanyag (amire a csontik is rásegítenek), mire a fenékre ér. Ugyanez a probléma a method kosarakkal. A távdobásra kitalált drótkosarak pedig nagyon drágák és a korábban említett indok miatt kevésbé hatékonyak mély vizi pecához (kioldódik belőlük az etetőanyag).

Olyan kosárra volt szükségem, aminek a súlypontja középen van, hogy egyenesen repüljön és majdnem teljesen zárt, hogy süllyedés közben megtartsa az etetőanyagot. És olcsó. Nem tartotzom a különösebben ügyes kezűek táborába és sok szerszámom sincs, ezért egyszerűen megvalósítható megoldást kerestem. PVC lefolyócsőből, harcsázó zsinórból és forgóval ellátott cseppólomból készítettem az kosarat.

 

Az utóbbi pár horgászaton sikeresen teszteltem.

     Elég jól repül, bár a nem fixen rögzített súly miatt kicsit inog a levegőben (ez az én hibám is lehet). Lényegesen jobban tartja az etetőanyagot becsapódáskor és a több mint tíz másodperces süllyedés közben. Szélben sokkal könnyebb vele dobni, ugyanakkora súly (20 gramm) mellett jóval pontosabb. Majdnem teljesen zárt a kosár, ezért nagy mennyiségű csontit is bele lehet tömni, nem másznak ki belőle és nem rúgják ki a kaját sem. Féltem, hogy nehéz lesz megtölteni, mert útban lesz a felfüggesztő zsinór, de nem volt vele gond. Ebbe is csak úgy kell beletömködni az etetőanyagot, mint a hagyományos drótkosarakba ,viszont nem szabad erősen megnyomni, mert akkor soha sem oldódik ki belőle.

Csináltam jópár darabot a két méteres pvc szálból kisebb és nagyobb súllyal. Az egyik feederkosárra 10 grammos ólmot tettem, ezzel 10-20 méterre fogok pecázni az 5-6 méteres vízben. Egy másikra 60 grammosat akasztottam kisérlet képpen. Ezzel csupán azt akarom tesztelni, milyen messzire lehet egyáltalán eldobni ezt a fajta kosarat. A nehéz szerelék teljes súlya megtömött feederkosárral 100 gramm körül lesz. Vajon 80-100 méterről is lehet keszeget fogni heavy feederrel? Egész biztosan ki fogom próbálni!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 gondolatok ezen: “Házibarkács feederkosár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.