Pákász

A lápos, ingoványos, mocsaras földeket járó, abból élő embert hívták pákásznak. Mára kihalt ez a mesterség, a lápokat jórészt lecsapolták, s velük együtt eltűntek ennek a halászó, gyűjtögető életmódnak utolsó képviselői is. Találtam egy videót az utolsó pákászról. Érdekes, hogy negyed óra alatt mennyi mindent tud tanítani egy tapasztalt öreg a vizivilágról, melynek partjára én is rendszeresen járok, mégis olyan otrombának érzem magam, mintha elefántként lépkednék az engem körülvevő természetben.

pákászA pákász és családja.


A régiek jobban tudták a járást a nádasban, ismerték az évszakok váltakozását, a halak vonulását. Beszélt hozzájuk a víz és nekik volt fülük a hallásra. Hogy ők eltűntek, nekünk lett a sorsunk, hogy újra felfedezzük a múltat és átmentük a tudást és tapasztalatot a jövő generációi számára, mert ha ez a tudás elveszik, akkor mindannyian szegényebbek leszünk.

Még több infó a Wikipédián itt: Pákászat.

A kép Herman Ottó: A magyar halászat könyve című művében található. A könyv teljes terjedelmében elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán itt.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 gondolatok ezen: “Pákász

  1. franz gottwald

    Helló 🙂

    Klassz film, köszi.
    Ha már Youtube, láttad “Az utolsó pákász” filmet? Az isa érdekes.

    üdv rapa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.