Megjött a 100-as kvóta

A minap futottam bele a hírbe, hogy a MOHOSZ az elvihető halak mennyiségét a legtöbb vizén korlátozza. Eszerint az egy-egy területi engedéllyel 100 halat lehet majd hazavinni például a Balatonon. Ez csak azokra a fajokra vonatkozik, melyek amúgy is napi darabszám korlátozás alá esnek.

Balaton horgászat

balatoni peca

Magamnak ezt úgy fordítottam, hogy a nemes halakból ne lehessen akármyennyit hazavinni egy mégoly hatalmas vízből sem, mint  Balaton vagy a Duna. Biztos vagyok benne, hogy ez sok embernek nem fog tetszeni, főként azoknak, akik eddig nagy mennyiségben vitték a halat, szinte rabolták a vizet. Felmerült bennem a kérdés, hogy aki nem fér bele a 100 halas kvótába, az tényleg mindet megeszi? Az átlagos pontyfogás a statisztika szerint 4 kg + a nem számolt fehér halak. A horgász, aki kihasználja a kvótát megeszik kb. 400 kg halhúst egész évben. Az engedély árához képes et elég sok, nem?
Ahhoz képest, hogy van víz, ahol 8000 Ft-ért foghatod ki ezt a száz halat, nem is rossz. Nekem a Fehérvárcsurgó-i tározón tavaly 25.000 Ft volt az területi jegy, ennek fejében 25 halat lehetet volna elvinni, ha kihasználtam volna. Előre bocsájtom, semmi bajom azokkal, akik hazaviszik a kifogott halat! A hal egészséges (többször írtam is erről), a pontyállomány telepítését pedig a többek közt a területi jegyekből fedezik, ezért jogosnak érzem, ha valaki igényt formál a kifogott halra.
Az viszont zavart, hogy a nagy kiterjedésű vizeinket rabolták a halászok és az ipari horgászok, akik képesek több fogási naplót(!) is megtölteni egyetlen év alatt. Sivataggá teszik a vizet, elveszik az élményt azoktól, akik pihenni, kikapcsolódni mennek a partra. Itt a horgászturizmus nem elhanyagolható szempont, mint bevételi forrás. Persze ez a fajta turizmus csak akkor lehet sikeres, ha van mit kifogni a vízből. A magántavak tulajdonosai rájöttek erre, nem is véletlen, hogy ezeken a vizeken sokkal jobban lehet fogni. Nincsenek lerabolva.
A MOHOSZ szerintem helyesen cselekedett, hogy bevezette a mennyiségi kvótát. Ha megnézzük a nagy horgásznemzeteket – például Angliát – látni fogjuk, hogy a szabályok, – melyek az ottani gyönyörű halállományt védik – ennél is sokkal szigorúbbak. Azt nem mondom, hogy e felé tartunk, Magyarország egész más tradíciókkal és földrajzi környezettel rendelkezik. Az biztos, hogy minket, hétvégi horgászokat pozitívan fog ez a változás érinteni, hiszen több hal úszkál majd a vízben, amit a Balatonnál nyaralva bármelyikünk kifoghat a kisfiával.

kép: ilovebalaton.hu

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Egy gondolat ezen: “Megjött a 100-as kvóta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.